Šiomis dienomis itin dažnai užduodami du klausimai: „Kaip sustiprinti imuninę sistemą?“ ir „Ką veikti namuose per karantiną?“. Nors iš pirmo žvilgsnio taip neatrodo, tačiau iš tiesų šie klausimai ne tik yra tarpusavyje susiję, bet ir puikiai papildo vienas kitą.
Imuninė sistema — sudėtingas mechanizmas. Norint, kad jis veiktų gerai, reikalingas balansas ir harmonija.
Kiekvieną dieną į mūsų organizmą kėsinasi įvairios bakterijos, mikroorganizmai ir virusai, o nuolatinis stresas, prasta mityba, antsvoris, neišsimiegojimas ar užterštas oras ženkliai silpnina imuninės sistemos gynybinius barjerus.
Todėl ieškodami veiklų, kuriomis būtų galima užsiimti namuose su šeima, atkreipkite dėmesį į kelis paprastus, bet svarbius aspektus, padėsiančius praskaidrinti dienas ir pastiprinti imunitetą.

Mažinkite stresą
Stresas, ypač lėtinis, yra vienas didžiausių imuninės sistemos priešų. Nors visiškai išvengti streso, ko gero, neįmanoma, bet naudojant tam tikras strategijas bus lengviau jį suvaldyti.
Gera žinia ta, kad yra tikrai daug būdų stresui mažinti. Vienas šiuo metu aktualiausių dalykų — riboti naujienų ir socialinių tinklų skaitymui skiriamą laiką. Vietoj to užsiimkite kitomis veiklomis: skaitykite knygas, žaiskite žaidimus, dėliokite dėliones.
Be to, galite „išeiti“ pasikultūrinti ir pasisemti gerų įspūdžių į bet kurį pasaulio muziejų, teatrą, zoologijos sodą, šokių ar jogos studiją tiesiai iš savo namų. Tarp įspūdingiausių virtualius turus siūlančių muziejų rasite Niujorko Metropoliteno ir Gugenheimo muziejus, taip pat Paryžiaus D’Orsay muziejų. Norintys virtualiai aplankyti Lietuvos muziejų parodas, daugiau informacijos ras Lietuvos muziejų svetainėje.
Mėgstantiems stebėti koncertus patiks tai, kad vis daugiau atlikėjų bei dainininkų rengia pasirodymus internete. Pavyzdžiui, pianistas Igor Levit, kuris patiks visiems, mėgstantiems klasikinę Betoveno ar Bacho muziką, kiekvieną dieną surengia koncertą iš savo svetainės, kurį transliuoja per savo Instagram ir Twitter paskyras. Jeigu domitės opera ir teatru, būtinai apsilankykite Berlyno operos teatro tinklalapyje. Čia rasite įspūdingą transliuojamų renginių tvarkaraštį kiekvienai dienai — virtualią „Carmen“ operą stebėjo net 160 tūkstančių žiūrovų! Tokias transliacijas internetu rengia ir Niujorko Metropoliteno Opera.
Beje, Klivlando miesto baletas nuo kovo 16 dienos rengia virtualias baleto pamokas vaikams, o Meksikos roko ir bliuzo akademija siūlo internetinius grojimo gitara užsiėmimus. Mokytojai žada, kad per savaitę mažieji (o galbūt ir Jūs?) jau gebės groti gitara.
O jeigu tiesiog norite pasiklausyti įvairesnės muzikos kol, pavyzdžiui, žaisite žaidimus ar gaminsite pietus, atsisiųskite Radio Garden programėlę, kuri transliuoja visas radijo stotis nuo Paryžiaus iki Kasablankos.

Išmokite ką nors naujo
Visada pravartu išmokti ką nors naujo. Ir, regis, dabar tam — pats tinkamiausias laikas. Daugelis universitetų visame pasaulyje — Harvardas, Princetonas, Dartmouthas, Cornelis — šiuo metu siūlo nesuskaičiuojamą daugybę nemokamų internetinių kursų pačiomis įvairiausiomis temomis, nuo programavimo iki…poezijos rašymo.
Mokykitės naują kalbą, išmokite filmuoti ir montuoti video, pieškite ir tapykite. Tai — ir savotiška meditacija, kurios pagalba nusiraminsite, susidėliosite mintis ir pasisemsite teigiamos energijos, kuri dabar taip reikalinga.
Be to, išmokyti ko nors naujo galite ir mažuosius: išbandykite origami, sužaiskite šaškėmis ar šachmatais, sukurkite savo stalo žaidimą, siūkite, gaminkite namines veido bei kūno priežiūros priemones ir t.t.

Eikite pasivaikščioti
Ko gero žinote, kad fizinė veikla teigiamai veikia savijautą. Tačiau mokslininkai atskleidė, kad vaikščiojimas mūsų sveikatai ir imuninei sistemai yra tiesiog nepamainomas. Pasirodo, kad vaikštant, imunitetas reaguoja suaktyvindamas NK ląstelių, dar žinomų „natūraliųjų žudikių“ pavadinimu, makrofagų ir neutrofilų veiklą. Makrofagai ir neutrofilai — vienos svarbiausių ląstelių, dalyvaujančių imuninio atsako mechanizme. Makrofagai naikina patogenus, virusus bei ligas juos tiesiog prarydami, o neutrofilai, cirkuliuodami kraujyje, vos tik gauna signalą, migruoja į infekcijos ir virusų veikiamus organizmo regionus. Jeigu nutinka taip, kad virusas įveikia makrofagų ir neutrofilų barjerą ir sugeba nukeliauti toliau, jį pasitinka NK ląstelės. Šios natūralios žudikės dirba imuninės sistemos viduje, atpažįsta ir atakuoja tokias ląsteles, kurios yra pažeistos virusų ir bakterijų, jas sunaikindamos.
Be to, vaikščiojimas, ypač miške, mažina kraujo spaudimą ir padeda kovoti su stresu — vienu didžiausių imuninės sistemos slopintojų. Mokslininkai paaiškino, kad pušų, eglių, kedrų ir kiparisų medžiai išskiria fitoncidus, biologiškai aktyvias medžiagas, naikinančias bakterijas ir virusus, kurie sumažina streso hormono — kortizolio — kiekį organizme.

Gerai išsimiegokite
Dabar — puikus laikas pagaliau šiek tiek pailsėti ir…išsimiegoti. Ar žinojote, kad miegas yra natūralus mūsų imuninės sistemos stiprintojas? Sveikatos specialistai viską paaiškina paprastai: imuninė sistema yra labai panaši į kompiuterį. Kitaip tariant, jai taip pat reikia pailsėti, kad neperkaistų. Miegas padeda „perkrauti“ imunitetą, o tie žmonės, kurie naktį išmiega 8 valandas, turi geriau veikiančius T-limfocitus, atsakingus už virusų bei infekcijų aptikimą mūsų organizme ir jų pribaigimą.
Prieš kelis metus Vašingtone atliktas tyrimas taip pat atskleidė, kad nuolat neišsimiegantys žmonės yra kur kas lengviau paveikiami virusų ir infekcijų negu tie, kurie poilsiui skiria pakankamai laiko ir dėmesio.

Eksperimentuokite virtuvėje
Šiuo metu daugelis mūsų galime sau leisti maisto ruošimui skirti šiek tiek daugiau laiko negu įprastai. Todėl imkite ir paeksperimentuokite virtuvėje! Ruoškite patiekalus, kuriuos seniai norėjote pasigaminti, o taip pat išbandykite kitos šalies virtuvės receptus. Atkreipkite dėmesį į tai, kad visuomet, bet ypač šiomis dienomis maistas turi būti įvairus, suderintas, kokybiškas. Tai svarbu todėl, kad imuniteto stiprumas glaudžiai siejasi su tuo, ką valgome ir ką mūsų organizmas virškinimo metu pasisavina žarnyne. Sveikatos specialistai pastebi, kad iš tiesų net 80 procentų mūsų imuninės sistemos „slepiasi“ žarnyne! Tai reiškia, kad jeigu maitinamės sveikai, subalansuotai, geriame pakankamai skysčių, mūsų imuninė sistema veikia puikiai ir gali greitai susidoroti su ją puolančiais virusais ir infekcijomis.
Papildoma pagalba organizmui, padedanti pastiprinti imuninę sistemą — užtikrinimas, kad kiekvieną dieną suvartojame reikiamą kiekį vitaminų ir mineralų. Labiausiai imuninė sistema „mėgsta“ vitaminus C, D3 ir B12. Jų atsargas organizme papildysite valgydami daugiau vaisių, daržovių, žuvies, kiaušinių. Į kasdienį racioną įtraukite ir fermentuotų maisto produktų, tokių kaip kefyras, jogurtas ir rauginti kopūstai. Fermentuotas maistas skatina gerųjų bakterijų augimą žarnyne, o kai jų lygis organizme yra aukštas, imuninė sistema taip pat geba lengviau apsiginti nuo ją puolančių patogenų. Nepamirškite ir bičių produktų, kurie yra itin naudingi imuninės sistemos stiprinimui: medaus, bičių duonelės, bičių pikio ir bičių pienelio. Pastarasis — itin stipri vitaminų ir mikroelementų bomba.
Be to, gamindami patiekalus visuomet naudokite ir įvairius priekonius: česnaką, imbierą, rozmariną, oreganą, ciberžolę. Jie pasižymi uždegimus organizme mažinančiomis savybėmis, ir, be kita ko, suteikia patiekalams sodrų skonį ir aromatą. Juk visi žinome seną gerą pasakymą, kad „maistas yra vaistas“, o atkreipę į savo mitybą šiek tiek daugiau dėmesio, netruksite pastebėti geresnės savijautos.

Imunine sistema reikia rūpintis kompleksiškai ir nuolatos. Šiuo laikotarpiu, kuomet aplinkoje jaučiame daugiau streso ir nežinomybės, papildomo dėmesio nepamirškite skirti ir savo psichologinei būsenai. Daugiau laiko praleiskite su šeima, rūpinkitės vieni kitais ir, žinoma, bendraukite — ne tik pokalbių, bet ir įvairių bendrų veiklų pagalba.