Atėjus pavasariui dažnai pajaučiame, kad mūsų organizme stinga įvairių vitaminų ir mikroelementų, jaučiamės nusilpę ir pavargę. Alfas Ivanauskas, drauge su naujosios kartos maisto papildais “SmartHit IV”, siekia paskatinti visuomenę atšilus orams stiprinti organizmą. Kartu jie pristatė 5 sveikus, maistingus ir greitai paruošiamus pavyzdinių pusryčių receptus. Šie patiekalai puikiai pravers tiems, kurie nuolat skuba ir pritrūksta sveikos mitybos idėjų.

Įsibėgėjus pavasariui žaliuojančioje „Panama Food Garden“ oranžerijoje trečiadienį vyko pavyzdinių pusryčių pristatymas. Čia susirinko sveika mityba besirūpinantys žinomi žmonės. A.Ivanausko ruoštus pusryčius ragavo Viktorija Šaulytė, Dileta Meškaitė, Simona Burbaitė, Žygimantas Stakėnas su žmona Dovile, Diana Lobačevskė bei Anžela Adamovič su vyru Žygimantu. Renginio svečiai susipažino su maistingais pusryčių receptais, kuriuos VMG lyderis A. Ivanauskas parengė remdamasis specialistų rekomendacijomis.

„Ne visi galime skirti marias laiko kiekvieną rytą gamintis maistingus ir gardžius pusryčius, dažnas net nespėja ryte pavalgyti. Nusprendėme palengvinti šiems žmonėms gyvenimą ir sukūrėme 5 greitus receptus, kad rytais galėtume organizmą pastiprinti reikiamais vitaminais ir maistinėmis medžiagomis“, – pristatymo metu kalbėjo A. Ivanauskas.

Šeimos gydytoja Aušra Tomkutė renginyje pasakojo apie pusryčių produktų maistines savybes. Specialistė pabrėžia, jog svarbu subalansuota mityba. Jos teigimu, kartais net maitinantis sveikai žmogaus organizmas negauna visų reikiamų medžiagų.

„Valgant subalansuotą maistą organizmas pasisavina įvairių vitaminų ir mikroelementų. Nepaisant to, dažniausiai jų kiekis yra nepakankamas – norint pasiekti vitaminų dienos normą, per dieną žmogui reikėtų suvalgyti iki pusės kilogramo vaisių ir daržovių. Pastebima, jog po žiemos jų biologinė vertė pastebimai sumažėja, tad svarbu organizmą stiprinti papildomomis priemonėmis“, – pristatymo metu kalbėjo šeimos gydytoja.

Kaip sako A.Tomkutė, tam, kad būtų užtikrintas pakankamas vitaminų kiekis organizme, žmogui reikėtų suvalgyti milžinišką kiekį daržovių. Specialistė teigia, jog tai pasiekti galima pasitelkiant technologijas, padedančias organizmui pasisavinti jam reikalingas maistines medžiagas. Taikant patentuotą efektyvaus pasisavinimo technologiją (EPT) vitaminai, mineralai ar augaliniai ekstraktai suskaidomi į mažas daleles ir įkapsuliuojami į mikrokapsules. Jos padeda įsisavinti maistines medžiagas ląsteliniame lygmenyje. Pritaikę naująją technologiją specialistai sukūrė “SmartHit IV” maisto papildų liniją, užtikrinančią iki 6 kartų efektyvesnį vitaminų, mineralų ar augalinių ekstraktų įsisavinimą organizme.

Pavyzdinių pusryčių receptai:

Grikių, porų ir brokolių rizotas su sūdyta lašiša 

Ingredientai

100 g poro

100 g grikių

200 g daržovių sultinio
100 g brokolio

50 g rikotos

20 g citrinos žievelės
100 g sūdytos lašišos
20 g česnako laiškų
druska, pipirai, šlakelis aliejaus

Gaminimas

Keptuvėje apkepkite kubeliais pjaustytą porą, sudėkite grikius, šiek tiek paskrudinkite ir supilkite daržovių sultinį. Sudėkite pjaustytą brokolį ir pagardinkite druska bei pipirais. Kai sultinys nugaruos ir ryžiai išvirs, sudėkite rikotą ir citrinos žievelę. Lėkštėje serviruokite su sūdyta lašiša ir puoškite česnako laiškais.

Kruopos yra vieni pagrindinių skaidulų šaltinių, o valgyti košę ryte tiesiog privalu. Skaidulos suteikia sotumo jausmą ir reguliuoją cukraus kiekį organizme. Vienas geriausių kruopų pasirinkimų – grikiai – juose randama daugiau geležies nei kitose kruopose, vitaminų B1, B2, baltymų – tai ypač aktualu vegetarams. Košė pagardinama lašiša, kurios maistinė vertė itin turtinga – joje randama baltymų, gerųjų riebalų ir omega-3 rūgščių. Brokoliai taip pat puikus skaidulų šaltinis, bet juose gausu vitaminų K ir C, kurie dalyvauja kraujodaros ir antioksidaciniuose procesuose.

Žalių žirnelių salotos su skrudinta jautiena 

 Ingredientai

200 g žalių žirnelių
100 g mėlynojo svogūno (pamarinuoto)
50 g acto
50 g cukraus
50 g vandens

100 g majonezo

1 g ciberžolės
10 g česnako
200 g jautienos
10 g žirnių daigų
druskos, pipirų
šlakelio aliejaus

Gaminimas

Žalius žirnelius nuplikykite verdančiu vandeniu. Mėlynąjį svogūną pamarinuokite su actu, cukrumi ir vandeniu. Majonezą sumaišykite su ciberžole ir traiškytu česnaku, pagardinkite druska ir pipirais. Jautieną apkepkite keptuvėje ir visų pusių, pagardinkite druska ir pipirais. Lėkštėje dėkite žalius žirnelius ir marinuotą svogūną. Uždėkite ciberžolės majonezo. Ant viršaus uždėkite keptą jautieną ir žirnių daigus.

Šis patiekalas – gausus baltymų, kurie yra mūsų organizmo statybinė medžiaga. Be to jautienoje galima rasti nemažai geležies, vitaminų A, C, K. Patiekalas pagardintas cirberžole, kuri padeda palaikyti mūsų organizmo imunitetą, išvengti širdies kraujagyslių ligų bei gerina kepenų veiklą. Ciberžolėje gausu mangano, kuris būtinas antioksidaciniuose procesuose.

Tuno „ceviche“ su avokadų salsa

 Ingredientai

100 g mėlynojo svogūno

100 g avokado

50 g mango

50 g pasifloros

20 g žaliųjų citrinų sulčių

10 g imbiero

200 g šviežio tuno
druskos, pipirų, cukraus

šlakelio alyvuogių aliejaus

Gaminimas

Svogūną, avokadą ir mangą supjaustykite mažais kubeliais, išimkite iš pasifloros sėklas ir taip pat sudėkite. Ant viršaus užpilkite žaliųjų citrinų sulčių ir užtarkuokite imbiero. Įdėkite cukraus, pipirų ir druskos pagal skonį. Šviežią tuną supjaustykite plonomis skiltelėmis ir sumaišykite su avokadų ir pasiflorų salsa. Pagardinkite alyvuogių aliejumi.

Avokadai – nesočiųjų, taip vadinamų gerųjų, riebalų šaltinis. Į maisto racioną įtraukdami avokadus bei mangus, praturtinsite organizmą vitaminais A, E ir folatais. Tune esantys baltymai suteiks tvirtumo jūsų raumenims, o avokadai – sotumo jausmą. Tuo tarpu mangai, kuriuose gausu angliavandenių, kūną praturtins energija.

Jogurto kokteilis su špinatais ir šviežiomis braškėmis

Ingredientai

300 g jogurto
50 g špinatų
100 g braškių
50 g medaus
100 g bananų

Gaminimas

Į virtuvinį smulkintuvą sudėkite visus ingredientus ir sumalkite.

Šis kokteilis – kalcio ir vitamino K dozė visai dienai.  Kalcis reikalingas mūsų skeleto formavimuisi, dantims, osteoporozės (kaulų retėjimo) profilaktikai. Tiek bananuose, tiek špinatuose gausu vitamino K, kuris dalyvauja kraujo krešėjimo procesuose. Braškės – ne tik cukraus, bet ir vitamino C šaltinis.

Mangų ir burokėlių ledai 

Ingredientai

100 g pieno
50 g rudojo cukraus

100 g burokėlių sulčių
300 g mangų tyrės
100 g aviečių tyrės
200 g grietinėlės

Gaminimas

Pieną pakaitinkite su ruduoju cukrumi. Burokėlių sultis, mangų ir aviečių tyres sumaišykite kartu. Kai atvės, pieną sumaišykite su mangų ir burokėlių mase. Išplakite grietinėlę ir atsargiai sumaišykite su mangais ir burokėliais. Supilkite į indelį ir padėkite į šaldiklį.

Savo racione vartodami burokėlius, praturtinsite organizmą geležimi, kuri reikalinga raudonųjų kraujo kūnelių formavimuisi. Tokiu būdu užkirsite kelią anemijai, Manguose rasite taip reikalingų vitaminų A, K ir C.