Organizmui būtinų medžiagų trūkumas, tokių kaip geležis ar B grupės vitaminai, jau seniai nebėra tik vyresnio amžiaus ar vegetarų problema. Šiandien dažnas nespėja tinkamai pavalgyti, vietoje sočių pietų renkasi pusfabrikačius, o net ir besistengiantiems maitintis subalansuotai, ne visada pavyksta gauti visų organizmui būtinų mikroelementų. Tai ne tik prastina gyvenimo kokybę, bet ir gali iššaukti daug sunkesnes ligas. Tiesa, norintiems viso to išvengti, nebūtina iškart kreiptis į gydytojus, tereikia atsižvelgti į keletą patarimų ir nepamiršti, kad sveiki patiekalai taip pat gali būti skanūs.
Natūropatinės mitybos specialistė Tautvilė Šliažaitė teigia, kad geležies ir B grupės vitaminų rekomenduojamų normų pravartu laikytis visiems. Vis dėlto tam tikroms žmonių grupėms jie ypatingai svarbūs, todėl reikiamą jų kiekį palaikyti būtina.

Būtina atsižvelgti į organizmo signalus

Kai kurie geležies ar vitamino B12 trūkumo simptomai gali atrodyti kaip įprastos įtempto gyvenimo ritmo ar senatvės pasekmės: nuovargis, apatija, pajuodę paakiai, energijos stygius ar nusilpęs imunitetas. Vis dėlto esant šių medžiagų trūkumui gerai pailsėti neužteks, o išvardintos problemos gali būti rimtesnių susirgimų pranašai.
„Vis dažniau organizmui būtinų medžiagų trūksta ne tik vyresnio amžiaus, bet ir mėsos atsisakiusiems ar laiko normaliai pavalgyti nerandantiems žmonėms – nevisavertė mityba lemia geležies ir vitamino B12 trūkumą. Dėl to prastėja gyvenimo kokybė, jaučiamas nuolatinis diskomfortas, o kraštutiniais atvejais gresia tokios ligos kaip mažakraujystė ar net demencija, todėl šių medžiagų kiekį kraujyje pasitikrinti reikėtų bent kartą per metus“, – aiškina mitybos specialistė.

Tik subalansuotos mitybos gali nepakakti

Anot mitybos ekspertės, gyvulinės kilmės produktuose esančios geležies pasisaviname nuo 15 iki 35 proc., o augalinės – vos nuo 2 iki 15 proc. Į šią statistiką ypatingai dėmesį atkreipti turėtų žaliavalgiai bei nėščiosios ar neseniai vaikų susilaukusios moterys – jų organizmui geležies poreikis yra išaugęs.
Nors tokiuose produktuose kaip moliūgų sėklos, riešutai, petražolės ar saldžios bulvės gausu geležies, o mielių dribsniuose ar jūros dumbliuose yra daug vitamino B12, žmogui to neretai nepakanka. Dėl to norėdami jaustis gerai turėtume ne tik atsakingai valgyti, bet ir pasidairyti alternatyvų.
„Norintiems organizme turėti pakankamą reikalingų medžiagų kiekį, pirmiausia patarčiau gerai subalansuoti mitybą, o esant būtinybei neatsisakyti ir papildų. Pavyzdžiui, nors 100 gramų petražolių yra net 7,7 miligramai geležies, mes pasisaviname tik mažą jos dalį, todėl nesunku įsivaizduoti, kokius kiekius šio ar kitų daug geležies turinčių produktų kasdien turėtumėte suvalgyti. Susidūrusiems su šių medžiagų trūkumu, specialistai dažniausiai rekomenduoja geležies bei B grupės vitaminų turinčius papildus“, – teigia T. Šliažaitė.

Kalbai pasisukus apie subalansuotą bei sveiką mitybą, dažniausiai įsivaizduojama daug ne pačių skaniausių daržovių ar greitai nusibostančių patiekalų. Vis dėlto norint ne tik jaustis sveikiems ar darbingiems, bet ir išvengti įvairių ligų, tai yra būtina, o apsirūpinti reikalingomis medžiagomis galima net ir valgant desertus. Jei subalansuoti mitybos nepavyksta arba jei yra padidintas geležies poreikis, pavyzdžiui, nėštumo metu, esant gausioms menstruacijoms, galima įtraukti į mitybos planą naujos kartos, gerai toleruojamus geležies maisto papildus.